19 juli 2008

Kokosdrömmar

För 20-25 år sedan spenderade jag i det närmaste en förmögenhet på att skaffa mig en läcker solbränna. Året om alltså. Hade jag fört bok över eländet med solarier och sololjor hade jag nog gråtit en skvätt idag.
Hur som helst, på 80-talet var det kokosolja - Hawaiian Tropic tror jag märket hette- som gällde. Min favoritdrink på den tiden var dessutom Batida de Coco, Créme de Menthe, skakad med mjölk och mycket is. Naturligtvis överdoserade jag (och, har jag förstått, många med mig)och stod sedan under många herrans år inte ut med kokossmak eller -doft i någon som helst form.
Tills i år.
Blev lockad att smaka kokosglass i Italien och nu är jag helt fast. Har fullständigt snöat in på kokos och plågar nu min stackars familj med allt från Bounty till kokostoppar. Igår hittade jag dessutom ett oemotståndligt recept på en variant av panna cotta på en av mina favoritgodsaksbloggar och var helt enkelt tvungen att prova...
Så för de av er vars traumatiska minnen av Hawaiian Tropic bleknat och ni åter kan ta till er doften och smaken av kokos och eftersom jag måste förvissa mig om att denna drömdessert sprids vidare även till icke-italiensktalande personer, kommer receptet här på svenska:
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2,5 dl vispgrädde
100 g socker
4 gelatinblad
1 nypa salt

kakao och (färsk) riven kokos att dekorera med
Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Blanda de andra ingredienserna i en kastrull och värm tills sockret smält. Undvik att låta det börja koka, eftersom ingredienserna har en benägenhet att skikta sig. Krama ur gelatinbladen och rör ned i den varma blandningen och se till att de smälter ner ordentligt. Häll upp i formar, en stor eller flera små, låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 5 timmar.
Sikta kakao, strö över riven kokos & servera!
Mmmmh....
Kan också tänka mig att det kan vara gott som fyllning i en smarrig tårta.

(bilden är lånad)

Läs andra bloggar om , , , , ,


4 kommentarer:

Annapanna sa...

Jag har en del traumatiska minnen som innefattar Malibu (den där kokosromen),min fd svägerska och min svärmor... Kokostoppar går bra annars är jag försiktig med kokosen!

Anonym sa...

Jag har fortfarande en del ångest förknippad med kokos i maträtter, till efterätter går det bra men inte varma rätter. Jag hoppas att det går över...

Jah Hollis sa...

Kokos klarar jag fint trots en viss överdosering av Piña Colada för många år sedan.
Däremot gav mig denna drink en än större aversion mot ananas, speciellt som ingrediens i mat, än jag redan hade.
Ser jag en meny med något som har Hawaii med i namnet osäkrar jag min revolver.

Liz1e sa...

annapanna: Malibu & svärmor...say no more:)
asapasa: normalt sett gillar jag inte heller kokos i mat...vet inte vad som flugit i mig:)
jah: och jag vet inte hur jag ska få sonen att smaka annan pizza än Hawaii...de tittar lite snett på honom i Italien:))