21 januari 2009

Kulturfyran 3

Kulturfyran har varit på förhandsvisning av en av vårens stora svenska filmer - Lukas Moodyssons "Mammut" - och låter oss denna vecka tänka till om sån't som griper en starkt respektive sån't som får oss att somna.

1. Vilken film har gripit dig mest?
Oj, oj, oj - det här var svårt. Men det får nog bli "Non ti muovere" av Castellito med Penelope Cruz i den kvinnliga huvudrollen.

2. När jag såg Stålmannen första gången på bio somnade jag mitt i filmen. Har du somnat i någon film någon gång?
Ja, när jag såg Spöket Laban med mina barn förra året (väldigt pinsamt). Hemma händer det alldeles för ofta... kan somna mitt i en kvalitetsrulle jag länge velat se men hålla mig klarvaken genom en hel kalkonbuffé. Beror väl på dagsformen.

3. En del böcker griper tag i mig så mycket att jag inte kan sluta läsa, jag tar med mig boken och läser på kafferasten och på bussen och läser hellre än pratar med arbetskamraterna. Henning Mankells första Wallander-böcker var sådana som jag inte kunde lägga ifrån mig utan bara ville läsa, läsa, läsa. Har du läst någon bok du inte kunde slita dig ifrån?
Jisses, var ska man börja? En av mina absolut starkaste läsupplevelser någonsin är i alla fall
"The Boy in the Striped Pyjamas" av John Boyne.

4. Det är inte ofta jag lägger undan böcker och inte läser klart dem. Har du tyckt någon bok varit så hopplöst dålig eller illa skriven att du inte läst klart den?
Ja, en hel del faktiskt. Har en bok inte gripit tag i mig efter 40-50 sidor lägger jag ner den; det finns så otroligt mycket bra litteratur att tiden inte räcker till för att läsa den dåliga. En av de största besvikelserna var nog Carl-Johan Vallgrens "Den vidunderliga kärlekens historia".Läs andra om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Ylva sa...

Jag måste läsa Pojken med pyjamasen fast vi verkar inte ha samma smak du och jag, jag älskade Vallgren!

Ylva/Yfronten

http://ylvarosen.blogspot.com

Liz1e sa...

med tanke på vilken takt förlagen spottar ut nya böcker är det tur att vi inte har samma smak allihopa. "Pojken" är fenomenal.

kulturbloggen sa...

Ja det är verkligen olika hur böcker tar tag i en. För mig var Vallgrens bok en positiv överraskning, jag hade inte väntat mig något alls.
Trevlig helg.
önskar RS, kulturbloggen