4 juni 2008

En särskild plats i helvetet

Burkini (eller bodykini som det tydligen också heter), badkläder för kvinnor som inte vill visa sin kropp på stranden, tycker jag verkar vara en hur bra lösning som helst. Nu har ju de kvinnorna också en möjlighet att svalka sig i värmen och varför skulle vi missunna dem det?

När jag läser en del bloggar om det här kan jag inte låta bli att tänka på Madeleine Albright - "I think there's a special place in hell for women who don't help other women."
Och allt ståhej kring att de badar vid samma brygga som en nakenbadare – vad har det med deras klädsel att göra? Det är ju kvinnorna som inte vill visa sin kropp och uppenbarligen är de två som deltar i testet toleranta nog att låta andra välja huruvida de vill vara påklädda eller inte.
För min egen del vet jag inte om jag vill bada i Sverige överhuvudtaget - varken med eller utan kläder faktiskt.
Läs andra bloggar om , , , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Om fyra hundra år badar även musslimska kvinnor i riktig bikini.
Konstigt att männen får visa bar hud! Eller, vänta nu, det är ju de som bestämmer...

Thomas sa...

Tja Liz1e. Om man nu vill svalka sig ska man väl inte ta på sig en svart rymddräkt?

Annapanna sa...

Det är ju intressant att det stör så många människor... Själv orkar jag inte riktigt gå omkring och reta mig på att andra inte gör som jag gör, jag har liksom insett att resten av mänskligheten inte har nått min höga nivå och livet skulle bli förfärligt jobbigt om jag skulle gå omkring och reta mig på sådana som t ex inte tycker att muslimska tjejer ska få bada på sina villkor.

Livet är för kort för att gå omkring och vara "surgubbe".

Liz1e sa...

sorry "gubben", men mitt inlägg är i huvudsak kritik mot hur dåligt kvinnor stöttar varandra, i.e. allt tjafs om kvinnoförtryck och och islam lämnas därhän. Läs inlägg bättre i fortsättningen om du ska kommentera.

Thomas, vem har bestämt det?

Liz1e sa...

annapanna, jag håller fullständigt med, men kan inte låta bli att tycka att kvinnor borde hålla varandra mer om ryggen än vad vi gör ibland...

Annapanna sa...

Jag håller med dig Liz1e, vi är ofta våra egna värsta fiender.

Anonym sa...

Jag är inte muslim, men jag skulle gärna vilja ha lite mer täckande baddräkter, jag gillar såna där 1800-talsbaddräkter som är lite klänningsliknande, men såna finns ju inte numera. Jag trivs inte med att vara så avklädd helt enkelt, men jag tycker om att simma. Jag tycker att det är konstigt att killar badar i stora, vida shorts som nästan är som byxkjolar, medan knappt finns några baddräkter med ben för tjejer.

Johanna Sjödin sa...

Intressant sak du tar upp.

Jag blir också funderad när någon förslår att vi borde "värna" om slöjbärande muslimer genom att skyla våra kroppar.

Som vanligt antar vi svenskar att vi veta bäst.

Jah Hollis sa...

På något vis känns det lite svårt att bortse från att det hela bottnar i ett av dessa många märkliga religiösa påbud vi redan har nog av här i världen.
Sedan är det väl skillnad på att "reta sig på något" och att ha åsikter om något.
Vad gäller sommarklädsel tycker jag till exempel det inte är speciellt trevligt att karlar går omkring med bar överkropp inne i livsmedelsbutiker. Men jag går inte omkring och retar mig på det, och det innebär heller inte att jag har några homofoboska tankar, som säkert någon skulle kunna få det till.

Jah Hollis sa...

Homofobiska, heter det ju.
Jag är väl fortfarande lite yr efter quizet i går.

Liz1e sa...

jah: ja, det gäller tydligen att vakta sina tangenttryckningar... som sagt är mitt inlägg i huvudsak inriktad på att jag tycker vi kvinnor är så dåliga på att stötta varandra och har alldeles för lätt att bespotta våra medsystrar. Den religiösa aspekten är alldeles för delikat för att jag ska ta upp den i bloggform, men visst - i vissa fall är den svår att bortse från. För mig - dock icke i burkini-diskussionen.

Liz1e sa...

anonym: jag har sett att det faktiskt kommit badbrallor med lite längre ben för tjejer, på Stadium tror jag det var.

johanna: det kan nog vara så att det är lättare att anta än att faktiskt fråga berörda parter.