21 juni 2008

Midsommarjul

För ett par månader se'n frågade vår 5-åring ifall midsommar var samma sak som julafton. Då kände vi att det var på tiden att de stackars barnen får vara hemma i Sverige över denna den svenskaste av alla svenska högtider... Lagom till att vi skulle ge oss iväg till det gemensamma byafirandet med stång och dans kring densamma, öppnade sig himlen och hagel stora som snöbollar vräkte ner utanför fönstren. Nästan som julafton, så han hade ju delvis rätt grabben...

Hur som helst, dagens tema var jordgubbar och jordgubbar blev det - 10 liter självplockade gubbar som användes på längden och på tvären.

Våra gäster var väl först lite skeptiska till drinktilltugg i form av jordgubbar och mozzarellaspett och till förrätten bruschetta med fetaost, jordgubbar, basilikablad och honung, men när de väl smakat var det ingen som protesterade - det var helt enkelt jättegott!
Vi hade en fantastiskt trevlig dag och när regn- och hagelskurarna var över, gjorde vi som alla andra - gick ut på ängen och spelade boll. Och grillade så klart. Min (Elle à la Cartes) äpple- & basilikatzatziki gjorde succé!
Idag, midsommardagen, blev det menyrepris med min sida av släkten, men denna dag var ändamålet med matrallyt kvartsfinalen mellan Holland och Ryssland.
Jag måste säga att jag blev lite förvånad över att Holland inte höll, men samtidigt visste vi ju att Ryssland är riktigt, riktigt bra.
Men i morgon, det är då det gäller. Då är ingen inbjuden. Inte heller ska det lagas mat. Möjligtvis lyfts luren och maten blir hemkörd. Eller så får vi gå hungriga, jag måste ladda. Och ta ett snack med min alldeles egen maskot...som då inte är spanjor...

(liten dotter - VM 2006)


Läs andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Balance sa...

Tänk, exakt samma sak hände i Falkenberg. I år igen! Uppehåll, dock med gråa skyar, hela dagen ända tills dansen skulle börja. Då öppnade sig himlen och grodorna blev lite lätt blöta...

Annapanna sa...

I inlandet i norr gick det rätt bra för ovanlighetens skull. Några få regnstänk bara! Fjällvindarna hade bedarrat en smula och det gick att vara ute. Jordgubbarna var dock i överkanten dyra, det blev rabarber istället.

Liz1e sa...

balance: det är kanske trots allt bättre att fara iväg som vi brukar - innan, och inte efter, midsommar...
annapanna: eller så tar vi med jordgubbarna och far uppåt dina trakter där vädret vet att bedarra sig:)

Eva Nygren sa...

Ja, just det Lizette, du höll förstås på Italien igår. Inte jag. Jag gillar Spanien och spanjorerna (och läste spanska med stor framgång på St Petri för hundra år sedan).

Låter som god mat, även om jag är matkonservativ så in i bänken. För att "make up for" ovan sagda, får jag berätta att vi serverade våra gäster osso buco med gremolata på midsommardagen!