23 april 2008

Bookcrossing

Fortsätter att läsa Språktidningen och hittar ytterligare ett intressant spår som jag blir tvungen att följa upp - bookcrossing. Gugglar (ja, så stavar jag det) man det får man 4.450.000 träffar så jag är återigen en smula sen med min upptäckt. Hur som helst, bookcrossing låter som en väldigt sympatisk rörelse som jag utan vidare skulle kunna ansluta mig till.

Man lägger helt enkelt ut en bok man läst någonstans, t.ex. på en parkbänk eller ett hotellrum, en bensinpump eller ett cafébord och så plockar någon annan upp den, läser den och lämnar den sedan i sin tur på någon annan bra offentlig plats. Vill man så kan man också registrera sina böcker och bokfynd och ge varje bok ett eget ID-nummer så att man sedan kan följa bokens väg i världen. Just den biten tycker jag personligen låter lite väl överarbetad, men för den som orkar kan det säkert vara trevligt.

Eftersom jag oftast inte rör mig särskilt långt utanför jobbet eller hemorten under veckorna, kan jag nog dessvärre inte räkna med att hitta särskilt många böcker på offentliga platser. Jag tvivlar nämligen starkt på att företeelsen har spridit sig till Bjärred.

Men någon måste ju börja och vilken dag om inte denna, världsbokdagen, passar väl bättre för det?4 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det kul! Jag har lagt ut böcker på pendeln, fast jag har inte brytt mig om att registrera dem. Hoppas någon fått glädje av dem!

Liz1e sa...

Ja, det är verkligen en genialisk idé som jag hoppas får leva vidare!

Kr sa...

aha! det där har jag gjort, jag visste inte att det finns en namn för det. var några år sen, hittade en pocketbok på ett bord ute, tog den o läste, o planterade sedan ut den igen på ett tåg.

Liz1e sa...

nej, man blir verkligen förvånad ibland - jag hade som sagt var inte ens en aning om att det existerade nå't sån't här.