22 april 2008

Eyak, verlan och blurra

Idag upptäckte jag att jag har missat något fantastiskt bra. Jag stod där framför tidningshyllorna på Citygross, men blev inte ett dugg inspirerad och fick nästan lite panik när jag inte fastnade för någonting. Framför allt kunde inte badmode, gå-ner-i-vikt-inför-beach2008, möblera med småbord eller Caroline af Ugglas på omslaget locka mig.

Besviken fortsatte jag till hyllan med pocketböcker och där, på golvet nedanför den, i ett halvtomt, skrangligt litet ställ hittade jag Språktidningen.

Hur i hela fridens namn kan jag ha missat den? Den är intressant, lärorik, rolig, genomtänkt och alldeles underbart språkig.

I kväll har jag t.ex. lärt mig att det finns ett språk som heter eyak, men som sedan den 21 januari i år inte längre talas av en enda människa. Jag har läst en mycket intressant artikel om verlan (slang där man vänder orden bak och fram) i Frankrike och jag har lärt mig att "minnig" och "minsk" är motsatsord till glömsk. Jag vet numera också vad "blurra" betyder och att man vidtar åtgärder för att rädda sydsamiskan i Sverige.

Jag får helt enkelt frångå min princip att inte prenumerera på tidningar för den här tidningen vill jag verkligen inte missa ett enda nummer av i fortsättningen.

Om du går in på deras webupplaga så missa för allt i världen inte att gå in under sektionen "Rapportera" - väldigt underhållande!

2 kommentarer:

Balance sa...

Ja, jag kan inte annat än att hålla med. Som språknörd är den ett måste! :-)

Liz1e sa...

Mitt misstag känns oförlåtligt... men nu har jag beställt alla gamla nummer och startat prenumerationen. Botgöring, botgöring...