26 april 2008

Gift med en kamel

Jag är gift med en gammal kamel. Ja, inte bokstavligt talat utan på krogspråk. Skånskt sådant. Norrut, på andra sidan åsen, betyder tydligen kamel något annat i samma bransch men i Malmö med omnejd är kamel en rutinerad, seglivad servitör.

Maken är en mycket duktig och hängiven kamel som numera utövar sitt kall i luften. Märkligt nog har han fortfarande stenkoll på allt som händer i stan’s krogvärld. Minsta lilla sylta som öppnar, stänger, byter meny eller ägare – allt har han under kontroll. Varifrån han får all denna information är för mig en gåta.

Vi pratar mycket om en egen liten krog, maken och jag. Eller snarare om det egna lilla hotellet med liten krog - den ultimata lösningen för bådas drömmar. Italien, 20 rum ungefär (alla individuellt och personligt inredda naturligtvis). Restaurangen med plats för 40-45 matgäster, exklusiv "menu fisso" efter köksmästarens dagsform och dagens råvaror. Uppbokat flera veckor i förväg men ändå med en lång ringlande kö av hoppfulla gourmetsjälar utanför, så klart.

Menyn skulle kunna se ut så här:

Aperitivo ai Frutti di Bosco

Selezione di Salumi della Zona
Primi della nostra Tradizione
Secondi di Antica Memoria
Formaggi dell’Agriturismo qui Vicino
Dolce della Mamma
Caffé del Fratello
Digestivo del Nonno
Vino dello Zio

(hm, får trolla fram en morbror med vinodling)
Det är lördag - får ta en cykeltur se'n och spela några lottorader.
Joker kan nog också behövas.

16 kommentarer:

Max sa...

Jag vill boka rum!

Liz1e sa...

det är ju det här med lotto alltså...

Jah Hollis sa...

Lycka till med lottot. Jag har haft stående rader i 20 år nu och kammat hem som mest 7 000 kronor vid ett tillfälle.
Å andra sidan vann några kamrater och jag över 30 000 kronor på V65 när vi någon gång på 80-talet för första gången besökte Jägersro.
Man vet aldrig. ;-)

Liz1e sa...

Modern har spelat samma stryktipsrad se'n -67 och aldrig vunnit en spänn - hoppas det inte är ärftligt:)

Balance sa...

Vi kommer! Och tänk,den där idén har vi också, fast inte så många rum som 20, bara 10 max, och inte i Italien utan i... Frankrike! Doh! Den var inte så svårgissad, va? I Alperna, ja visst. :-)

Liz1e sa...

balance: om ni täcker upp vintern, så tar vi sommaren - så har alla nå'nstans att ta vägen året om:D
Max: vad sägs om det?

Max sa...

Jag vill boka rum hos M också!

Balance sa...

Lysande! Sommar i I och vinter i F - kan inte bli bättre. Och Max - ni har givetvis ett stående rum (bildligt talat alltså ;-) )

Frukostflingan sa...

Ja de där drömmarna har jag också haft, men så hände något som gjorde att jag bestämde mig för att absolut inte bli arbetsgivare...
Men drömmar ska man ha annars är något fel, jag håller tummarna för att ni vinner tillräckligt för att förverkliga era drömmar...

På tal om kameler, så var det kul att höra att maken var en så´n och då kan jag berätta att i boken "Galoschjesus" finns ordet inskrivet med följande förklaring: sevitör, uttrycket kommer sig av att de går långa sträckor och bär mycket utan att själv få mat och dryck.

Jag har samlat krogord i många år och det uppstår alltid nya, så om maken har ett nytt krogord och skickar det till mig så får han ett stycke Galoschjesus, som tack för bidraget!

Frukostflingan sa...

Oh så slarvigt av mig Servitör ska det givetvis stå!

Eva Nygren sa...

Gift med en kamel ... När jag var i Beer Sheba på kamelmarknad 1972, så blev jag ombedd att hälsa mina föräldrar att jag skulle kunna bli köpt för tre kameler. Min väninna, blond och grönögd, fick samma erbjudande. Sex kameler för henne!

Tji fick jag ...

Liz1e sa...

Frukostflingan: den definitionen är även den maken refererar till har jag för mig. Återkommer med fler ord när de dyker upp! Ett fint ord som jag själv använde under min hotelltid var kaffehurra – kaffepanna alltså - men det hör man (jag) inte längre. Kanske skånskt, jag vet inte.

Eva: det är kanske sant ändå – blondes have more fun! ;-)

Eva Nygren sa...

Nä, men kanske deras föräldrar i det här fallet?

Frukostflingan sa...

Kamel, kaffehurra och ballong, du har en bok att hämta för ditt engagemang, du får följa i spåren efter ballongen ;-)

Liz1e sa...

tack snälla - det ska bli mig ett sant nöje att läsa den!

Frukostflingan sa...

Nu är den på väg till dig och jag vill passa på och önska dig en trevlig valborg!