18 april 2008

Mathelg

Påsken ligger en hel månad bakåt i tiden, men för oss är det nu dags för ännu en matorienterad helg.

I morgon börjar Pesach, den judiska påsken. Far och mor har levererat kartongen med matzeh (det osyrade brödet) och burkarna med gefillte fish (fiskbullar gjorda på karp). Jag har rivit pepparrot till chein (som ätes med fisken) och rört till charoset som görs på rivna äpplen, malda valnötter, rött vin, kanel och kryddpeppar.

Jag tycker om att fira den här helgen. Jag tycker om berättelsen om Moses och uttåget ur Egypten och jag tycker om symboliken med maten. Bittra örter för lidandet och svåra tider, saltvatten för tårarna, ägget för offergåvan, charoset som murbruket man byggde hus av i Egypten och sist men inte minst - det osyrade brödet för det bröd man inte hann baka färdigt när man gav sig iväg därifrån.

Ja, jag ser verkligen fram emot i morgon kväll,
Chag Sameach!

3 kommentarer:

Dag Selander sa...

Well, well... det blir en högtid att minnas 4ever. Från Vätterns strand säger vi Shalom
//Dag Sr

Anonym sa...

Låter spännande :-). Min farmors föräldrar slängde alla judiska traditioner över bord när de kom till Sverige för si så där hundra år sen, men det var väl hårda tider också. Det känns alltid som en liten pusselbit saknas, bland alla andra traditioner som jag fått med mig från andra (kristna) delar av släkten.

Hoppas ni får en fin helg!

Liz1e sa...

Vi blandar och ger - förhoppningsvis får barnen det med sig och blir inte rädda för att leva "crosscultural lives":)