24 mars 2008

Limoncellogrädde from heaven

Vår påskhelg har verkligen gått i matens tecken och höjdpunkten var utan tvekan den italienska vårbuffén hos svärmor & svärfar på påskafton.
Till både jul och påsk får varje son (inalles 3) med familj sitt lilla uppdrag att bidra till buffén och kreativiteten vet inga gränser. I år var temat som sagt italiensk vårbuffe och vår uppgift var desserter.

Italienskt, vår, påsk – hmm…. Ah - citrus, mandel & choklad så klart!

Maken & barnen bakade en citron- och mandelkaka med hur mycket smör & mandel som helst. En sanslös chokladmousse med lime i bakgrunden gjorde vi tillsammans maken & jag – i detta skede hade barnen blivit kommenderade att leka själva en stund – det krävdes viss timing & koncentration :). Sist men inte minst gjorde jag en limoncellogrädde som både kompletterade och stod stolt av egen kraft, vilket man nu föredrar, och jag måste bara dela med mig av receptet (själv hittade jag det i Elle à la Carte – min personliga bibel) eftersom det var sååå gott och dessutom så enkelt. Enkelt är bra.

2 citroner ( saft & rivet skal)
5 msk Limoncello (italiensk citronlikör)
3 dl vispgrädde
1 ½ dl florsocker
12 cantuccini (italienska mandelskorpor)

Blanda citronsaft, det mesta av det rivna skalet och Limoncellon. Vispa grädden och florsockret. Det är viktigt att inte vispa den för hårt, sluta när den precis har börjat tjockna. Tillsätt då citronmixen och fortsätt vispa tills den är blank och fluffig – då får den perfekt konsistens.
Skeda upp i glas och ställ kallt i minst en timme. Krossa en del av skorporna och strössla över grädden tillsammans med lite extra citronskal. Servera med hela mandelskorpor som tillbehör.

Idag ska jag och telningarna gå på bio med efterföljande fika, men se’n får festligheterna vara slut… I morgon är det vardag igen och dags att åter underkasta sig pointsberäkning och viktväktarkonsulentens vakande öga.

Inga kommentarer: