17 april 2008

Kulturfyran 3

Oj, oj, oj... veckans Kulturfyra har verkligen inga givna svar...

1. Vilken är den bästa bok du läst, alternativt vilken bok har varit viktigast för dig? Berätta gärna varför eller vad som gör boken bra.
Man läser ju så oerhört många bra böcker och jag kan inte plocka ut bara en. Många böcker har varit viktiga, men i olika faser av livet. Hmm... som barn drogs jag ofta till berättelser om starka, föräldralösa flickor och när jag fick veta att jag skulle få en dotter bröt jag nästan ryggen för att få tag i en svensk översättning av "Pollyanna" av Eleanor H. Porter (1913) att ge henne i födelsepresent. Så det får väl bli den, när den nu stannat kvar så länge att jag absolut vill föra den vidare.

2. Vilken film har betytt mest för dig?
"The Great Gatsby" för att det var min första barnförbjudna film på bio (1974).

3. Vilken låt eller musik eller konsert, alternativt artist, har betytt mest eller mycket för dig?
Får svara i stil med fråga 1 - olika musik har påverkat mig i olika faser i livet. Men det finns 2 artister jag återvänder till i både nöd och lust - Marvin Gaye och italienske Lucio Battisti. Min absoluta "pick me up" är den här:

4. Vilket konstverk eller bild är viktig för dig?
Yves Kleins "Blue Monochrome".

3 kommentarer:

kulturbloggen sa...

Den store Gatsby var viktig för mig också, fast på ett annat sätt. Min pojkvän i gymnasiet var väldigt inspirerad av den och vi klädde oss som ur den filmen på studentexamen och jag kallades för Daisy, på grund av att min pojkvän var Gatsby.
RS
kulturbloggen.com

Liz1e sa...

Jag var bara 10 år och filmen var kanske lite för "vuxen" för mig:) men den gjorde ett starkt intryck och att gå på bio är sedan dess något magiskt...

kulturbloggen sa...

Den nya kulturfyran går förresten i filmens tecken:
http://kulturbloggen.com/?p=3455

mvh
RS
kulturbloggen.com