1 maj 2008

Kulturfyran 5

Kulturfyran denna vecka är röd - inspirerad av både Första maj, himmelsfärden och Valborg. Här kommer frågorna och mina svar:
1. En del kommer att gå med i demonstrationståg på första maj. Tyvärr är de flesta slagord som bärs på stora plakat förtryckta av kampanjer från centralt håll. Om du skulle bära ett plakat, vad skulle det stå på det? Om du fick spåna helt fritt alltså.
"LIKA LÖN OAVSETT KÖN"
Kanske inte så originellt, men alltid lika angeläget.
2. I samband med tågen på Första maj hålls tal i mängder och en och annan artist underhåller eller eldar massorna. Finns det någon sång eller skiva som du tycker påverkat dig politiskt eller som du tycker är en bra politisk sång?
Lägereld, gitarr, 70-tal och Björn Afzelius' "Juanita". Jag var inte särskilt gammal, men den låten gjorde starkt intryck och man förstod att Franco var en ond man och att det som hände i Spanien var illa.
3. Valborg firades med stor pompa och ståt utanför slottet eftersom kungen fyllde år. Kungar har väl allitd inspirerat sagoberättare. Vilken är din favoritkung i litteraturen eller sagovärlden?
Efraim Långstrump - stark, mjuk, varm, snäll, rolig, och opolerad.
4. Tänk att det är två helgdagar samtidigt. Kristi Himmelsfärdsdag ska firas med gökotta ute i naturen. Naturromantik. När jag är i naturen, till exempel tar en morgonpromenad, vill jag sällan ha mp3-spelaren med mig, jag vill lyssna på fågelkvittret. Om du brukar ha med dig mp3-spelare: vid vilket tillfälle sätter du aldrig på den? Om du inte har någon mp3:spelare kan du väl berätta varför. Om det är medvetet eller att det bara inte blivit av att du skaffat någon.
Jag fick en som på-köpet-gåva vid något tillfälle, men glömmer jämt att ladda den. Lyssnade på en bok i den i vintras när jag åkte buss till jobbet, men i övrigt använder jag den aldrig.

4 kommentarer:

annapanna sa...

Jag hade glömt Efraim Långstrump, jag visste att det snurrade omkring en sådan kung i mitt bakhuvud men jag kom inte på vem det var!

Ylva sa...

Efraim! Ja, naturligtvis! Vilket bra val.

Liz1e sa...

Ja, en Efraim skulle nog accepteras rakt av, överallt:)

kulturbloggen sa...

Efraim Långstrump, ja det är väl den bästa och godmodigaste kungen.
Nu finns en ny kulturfyra:
http://kulturbloggen.com/?p=3523
mvh
RS