8 maj 2008

Kulturfyran 6

Är trött i huvudet och har en släng av skrivkramp just nu - det måste vara solen som distraherar mig. Men Kulturfyran vill jag inte missa och här är mina svar på denna veckas frågor med temat "mitt i det aktuella" :

1. Snart är det sommar. För många betyder sommar att de tar sig lite extra tid för att läsa. Om du skulle ge tips till någon som dra iväg ut på landet och vill ha lite litteratur med sig till hängmattan, hur ser den tipslistan ut? Vilken bok eller vilka böcker ska plockas med?
- ”Skumtimmen” av Johan Theorin,
- ”Kärlekens historia” av Nicole Krauss
- ”Den osynliga väggen” av Harry Bernstein
- ”Italienska skor” av Henning Mankell
- ”Priset på vatten i Finistère” av Bodil Malmsten
- Vad som helst av Håkan Nesser och Arnaldur Indridason

2. Liverpool är kulturhuvudstad i Europa 2008. Vilken stad i världen tycker du skulle kunna sägas vara 2000:talets kulturhuvudstad? NYC för sin fin-, ful- och allting däremellan interkulturella kulturblandning.

3. Nedräkningen till Melodifestivalen har börjat i tidningar där reportage och artiklar om Perrelli och andra länders deltagare börjat poppa upp. Kommer du att se Europafinalen? Varför/varför inte?
Usch nej, det räcker alldeles utmärkt att ha sett den svenska uttagningen. Europafinalen är alldeles för lång och ointressant och det enda som skiljer låtarna åt är valet (eller rättare sagt "icke-valet") av scenkläder.

4. Världskulturmuseet får hård kritik: För få besökare, samlingar som inte packats upp, dåligt samarbete med andra institutioner. Världskulturmuseet i Göteborg ifrågasätts i en utredning som regeringen beställt. (Enligt DN)Har du varit på världskulturmuseet? Tycker du att argumentet för få besökare hör till som argument för ett museum? Spelar det någon roll om museum har få besökare?
Nej, jag har inte varit där – är inte så mycket en ”gå-in-på-museum”-människa. Föredrar levande muséer som t.ex. Rom - ett stort levande museum där jag kan luta mig mot en skapelse av Bernini eller della Porta, äta min glass och glutta på folk. Och levande muséer har sällan få besökare...
Går jag in någonstans så blir det ett konstmuseum.

2 kommentarer:

Annapanna sa...

Levande museer är bra, tänk Paris... Var man än går känner man igen något gatunamn som kan relateras till Dumas, franska revolutionen, Proust mfl mfl. Underbart!

Liz1e sa...

precis! det är världens bästa sorts muséer det minsann:)